Zoersel

Zoersel, een Kempense gemeente gelegen in het hart van de provincie Antwerpen, bestaat sinds de fusie uit drie oude woonkernen: Halle, Sint-Antonius en Zoersel. Zij vormen een klavertje-drie, dat het groene hart van de gemeente, het Zoerselbos, omsluit.

Zoersel is bovenal het dorp van Hendrik Conscience. Het boshuisje, aan de poort van het beschermde Zoerselbos, zou de inspiratie voor het verhaal van "De Loteling" hebben geleverd. Ook de lindeboom is onlosmakelijk met Zoersel verbonden. Uit de takken en de stam van de 800 jaar oude lindeboom, die tot 1974 het dorpsbeeld sierde, werd het verhaal van 'De Loteling' gebeeldhouwd.

Daarnaast vormt onze gemeente de thuishaven van ereburger Merho, stripauteur van de Kiekeboes. Enkele mooie, aantrekkelijke toeristische plekjes in onze gemeente figureerden meermaals als decor in de albums: het Zoerselbos, het Boshuisje, het Zoerselhof, het gemeentepark en het kasteel,...
 

Kiekeboe

De jonge Merho droomde ervan om striptekenaar te worden. Nadat hij een poosje meedraaide bij Studio Vandersteen, begon hij in 1977 met De Kiekeboes. Deze strip groeide uit tot één van de populairste Vlaamse reeksen. De eerste 63 albums werden in Schoten getekend. In 1994 verhuisde Merho naar Zoersel, waar sindsdien alle verdere avonturen van Marcel, Charlotte, Fanny en Nopel geproduceerd werden.